Project Description

Winkelcentrum De Riepel in Julianadorp

Aan de noord-rand van Julianadorp lag een klein winkelcentrum dat in omvang en parkeergelegenheid niet meer voldoet. Het plan is opgevat om het winkelcentrum te verplaatsen naar een locatie meer oostelijk aan de rand van het dorp. Het winkelcentrum zou naast een verzorgingsfunctie voor Julianadorp/Den Helder Zuid ook gericht kunnen zijn op de bestedingen van de vele verblijfstoeristen in het gebied. 

Het ontwikkelingsplan voor De Riepel omvatte een winkelcentrum van ca. 7.500 m2 bestaande uit gebogen interne passage en bewinkeling aan twee buitenzijden, zodat een circuit is ontstaan. De parkeerfaciliteiten liggen aan de bewinkelde zijden.  De trekker van het centrum (Aldi, Deen en Hema) zijn aan de overdekte passage gelegen zodat hun trekkersfunctie voor het winkelcentrum optimaal is.  Het totale branchepatroon is een wervende combinatie van lokale ondernemers en filiaalbedrijf.

Door de situering op landbouwgrond is een architectuur uitgewerkt die aansluit bij de omliggende agrarische bebouwing. Dit betekende een aantal hoofdgebouwen gecombineerd met gesegmenteerde lage bebouwing. Door het gebruik van houtachtige materialen met verschillende kleurstellingen is een opvallend, sfeervol winkelcentrum ontstaan waarbij ook de functie voor het toerisme tot stand is gekomen.