Project Description

Wijkwinkelcentrum Westerwatering in Zaandam

De opgave bij Westerwatering was het renoveren van het wijkwinkelcentrum gelegen in de gelijknamige wijk in Zaandam. Het winkelcentrum was zowel in functionele als fysieke zin en fysieke zin sterk verouderd en was daarmee niet instaat de bestedingen in het ruime verzorgingsgebied voldoende aan zich te binden.  

Het centrum was sterk naar binnen gericht met lange dode wanden aan de buitenzijde. Buitenruimte was rommelig met door twee losstaande gebouwen waarvan er een leeg stond.  Doordat het centrum aan drie zijden omgeven is met water waren de ruimtelijke mogelijkheden zeer beperkt.  Dit is onder meer opgelost door de nieuwbouw van de te verplaatsen apotheek te bouwen in de aanliggende waterpartij. Hierdoor kwam meer ruimte voor retail beschikbaar. 

De supermarkt in het centrum is sterk vergroot en er zijn branches aan het winkelcentrum toegevoegd.   Dit werd mogelijk door de passage van het centrum te verschuiven en langs drie zijden van het winkelcentrum winkels met parkeren te situeren.  De passage heeft een verhoogd dak gekregen met aan twee zijden daglichttoetreding.  Het verhoogde passagedak zet zich voort in de opvallende entrees van het winkelcentrum.  

Door al deze ingrepen is Westerwatering weer een aantrekkelijk wijkwinkelcentrum geworden met  goede branchering en uitstraling. Daarmee hebben de bewoners van Westerwatering weer een fraai  winkelcentrum.